چرا ترکیه؟

انتخاب مقصد مهاجرت؛ فارغ از اینکه به قصد تحصیل باشد یا اقامت دائم؛ یک چالش بزرگ است. از سوی دیگر، بالا بودن آمار مهاجرت به یک کشور، گویای شرایط مناسب آن برای زندگی است. برای مثال؛ تنها، مطلوب بودن شرایط زندگی و تحصیل در ترکیه، می‌تواند این جمله را توضیح دهد: ” تعداد دانشجویان ایرانی در ترکیه، طی سال های اخیر 1300 برابر شده است”. در این میان؛ پایین بودن هزینه زندگی و تحصیل در ترکیه، نکته قابل ‌توجهی است. اینکه بتوانید بدون صرف مخارج هنگفت، با یک تیر دو نشان بزنید. یعنی؛ هم مدرک تحصیلی معتبری را به دست آورید و هم، از کیفیت بالای زندگی بهره‌مند شوید. اما به راستی، شرایط زندگی و کار در ترکیه، چگونه است؟ در این مطلب از متروپل تبریز، ما از صفر تا صد زندگی در ترکیه می‌گوییم؛ ادامه این مطلب را در متروپل تبریز بخوانید.

هزینه زندگی در ترکیه

بدون شک، برای دانشجویانی که سراغ تحصیل در ترکیه می‌روند؛ علاوه بر شهریه، هزینه زندگی هم اهمیت دارد. اگرچه، می‌توان گفت که هزینه زندگی دانشجویی در ترکیه، کمی متفاوت از زندگی معمولی است. به هر حال، دانشجویان برای کاهش هزینه‌های خود، ناچار هستند تا کمی اقتصادی‌تر زندگی کنند.
مطابق آماری که در سایت numbeo.com منتشر شده، هزینه زندگی در ترکیه برای یک نفر؛ در حدود 373.47 دلار است. البته این عدد، بدون محاسبه اجاره آپارتمان است. اگر بخواهیم این رقم را با هزینه زندگی در ایران مقایسه کنیم، باید بگوییم که: هزینه اقامت در ترکیه به طور متوسط، 18.52 درصد از ایران، ارزان‌تر است. همچنین، اجاره ‌بهای مسکن در این کشور، در مقایسه با ایران؛ 59.45 درصد، پایین‌تر است.

هزینه اقامت در ترکیه؛ از تفریح تا خوراک

عمده هزینه‌های زندگی در ترکیه، به حوزه‌های زیر تعلق دارد. در ادامه؛ هزینه‌های مربوط به هر بخش را به شما نشان می‌دهیم:

  • 33.2 درصد اقلام خوراکی؛
  • 23.7 حمل ‌و ‌نقل؛
  • 16.9 اجاره منزل؛
  • 10.7 رستوران.
رستوران هزینه (لیر)
یک وعده غذا در یک رستوران ارزان 50
غذا برای دو نفر در رستوران متوسط 250
یک وعده غذا در مک ‌دونالد 55
کاپوچینو معمولی 23.92
کوکا/پپسی؛ بطری 0.33 لیتری 9.8
بطری آب 0.33 لیتری 3.44
خورد و خوراک هزینه (لیر)
یک بطری شیر 1 لیتری 12.16
نان سفید تازه (500 گرمی) 6.91
برنج سفید (1 کیلوگرم) 19.28
تخم‌مرغ (12 عدد) 22.94
پنیر محلی ( یک کیلوگرم) 83.16
فیله مرغ ( یک کیلوگرم) 62.74
گوشت گاو ( یک کیلوگرم) 141.06
سیب ( یک کیلوگرم) 11.4
موز ( یک کیلوگرم) 20.33
پرتقال ( یک کیلوگرم) 10.43
گوجه ( یک کیلوگرم) 19.48
سیب‌ زمینی ( یک کیلوگرم) 8.07
پیاز ( یک کیلوگرم) 5.56
یک عدد کاهو 12.25
بطری آب یک و نیم لیتری 4.36
حمل و نقل هزینه
بلیط یک ‌طرفه حمل و نقل داخلی 6.7
بلیط مترو یک ‌ماهه 430
شروع قیمت تاکسی 10
تاکسی یک کیلومتر 6
تاکسی با یک ساعت انتظار 50
یک لیتر بنزین 21.38 لیر
خدمات هزینه
برق، گرمایش، سرمایش، آب و زباله برای آپارتمان 85 متری دو نفره 1056.63
1 دقیقه مکالمه داخلی 1.3
اینترنت نا محدود 140.83
ورزش و سرگرمی هزینه
باشگاه برای یک بزرگسال 293.95
باشگاه تنیس ( یک ساعت در هفته) 191.69
سینما ( یک صندلی) 41
پوشاک و کفش هزینه
شلوار جین ( برند لِویس یا مشابه آن) 521.38
پیراهن تابستانی برند زارا، H&M و غیره از یک فروشگاه زنجیره‌ای 436.01
یک جفت کفش مخصوص دویدن نایکی 996.23
یک جفت کفش مردانه رسمی چرمی 698.72
اجاره ماهیانه آپارتمان هزینه
یک خوابه در مرکز شهر 3989.99
یک خوابه خارج از مرکز شهر 2269.63
سه ‌خوابه در مرکز شهر 6884.1
سه‌ خوابه خارج از مرکز شهر 4492.44

منبع: numbeo.com

هزینه زندگی در آنکارا چقدر است؟

نکته قابل توجه این است که هزینه‌های زندگی در شهرهای مختلف ترکیه، با هم یکی نیست. برای مثال، هزینه زندگی در پایتخت ( آنکارا)؛ با شهری مثل آنتالیا فرق می‌کند. در واقع، آنکارا یکی از گران‌ترین شهرهای ترکیه است. توریستی بودن هم، یکی از دلایل این گرانی، به شمار می‌رود.
مثلاً هزینه یک وعده غذا، حتی در نا شناخته‌ترین محله‌های این شهر نیز بالا است. ضمن اینکه، بیشترین مخارج شما را هم، همین خورد و خوراک تشکیل می‌دهند. البته باید بگوییم که آنکارا، به نسبت هزینه؛ سیستم حمل و نقل فوق ‌العاده کارآمدی دارد. برای نمونه، استفاده از اتوبوس؛ اقتصادی‌ترین شیوه جابجایی در این شهر است. به ‌طوری که بلیط ماهانه آن، از 30 لیر فراتر نمی‌‌رود.

شرایط زندگی و کار در ترکیه

این، تنها هزینه‌ها نیستند که بر شرایط زندگی در ترکیه، تأثیر می‌گذارند. تردیدی نیست که عواملی مانند آب و هوا و فرهنگ نیز، نقش تعیین ‌کننده‌ای دارند. بد نیست نگاهی هم به این عوامل بیندازیم.

آب و هوای ترکیه چگونه است؟

اگر به آب و هوای معتدل و باران‌های زیاد، علاقه دارید؛ ترکیه گزینه خوبی برای شما است. به طور کلی، این کشور چند آب و هوای گوناگون دارد؛ از معتدل مدیترانه‌ای تا اقیانوسی. به این صورت که نواحی نزدیک به دریای اژه و مدیترانه؛ از آب و هوای معتدلی برخوردار هستند. ضمن اینکه، زمستان‌های ترکیه خنک و مرطوب و تابستان‌های آن، نسبتاً گرم است.

فرهنگ، دین و مذهب مردم ترکیه

در ترکیه، تلفیقی از فرهنگ آسیایی- اروپایی حاکم است و این را می‌توان به ویژه در شهری مانند استانبول، دید. مردم این کشور، خونگرم و مهمان ‌نواز هستند و همین، ترکیه را به یکی از جذاب‌ترین مقاصد توریستی در دنیا بدل کرده است. ترک‌ها، به زبان ترکی سخن می‌گویند که اشتراکاتی هم با زبان آذری دارد. اگرچه، در برخی نواحی این کشور مانند جنوب شرق و شرق، کردها نیز زندگی می‌کنند.
بیشتر مردم ترکیه را، مسلمانان سنی ‌مذهب تشکیل می‌دهند. در این میان، بخشی از جمعیت هم شامل شیعیان، پیروان سایر ادیان یا افراد بی ‌دین می‌شود.

شرایط زندگی در ترکیه؛ نقاط مثبت و منفی

از زبان و ویژگی‌های فرهنگی که بگذریم، پای مسائل دیگری هم هنگام مهاجرت به یک کشور، به میان می‌آید. برخی از این موضوعات، می‌توانند جنبه‌های منفی اقامت تلقی شوند. در مورد ترکیه، این نقاط منفی چه هستند؟

  • علی ‌رغم اینکه ترکیه یک مقصد توریستی پر طرفدار است، مردم آن چندان علاقه‌ای به زبان انگلیسی ندارند. به عبارت دیگر، به جز مشاغلی که با توریسم سر و کار دارند؛ سایر ترک‌ها نمی‌توانند انگلیسی صحبت کنند. این موضوع، برای مهاجران و دانشجویان خارجی، یک معضل به شمار می‌رود؛
  • ترکیه را می‌توان، یک کشور پر جمعیت و نسبتاً شلوغ دانست. این شلوغی، مشکلاتی را با خود به همراه آورده است. از ترافیک که بگذریم، مسئله بیکاری آن هم در شهرهای مهم به آن اضافه می‌شود. نرخ بیکاری در سال 2022 در ترکیه، بیشتر از 13 درصد است. این موضوع، نگرانی مهمی برای افرادی است که به دنبال مهاجرت به استانبول و اقامت در ترکیه هستند.

مزایای زندگی در ترکیه چه هستند؟

با وجود نکات بالا، به نظر می‌رسد که نقاط قوت زندگی در ترکیه، برای مهاجران و دانشجویان به اندازه کافی متقاعدکننده هستند. در ادامه؛ به استناد آمار و نتایج برخی نظرسنجی‌ها، از نقاط مثبت زندگی در ترکیه به شما می‌گوییم.
بررسی‌های مؤسسه مالی HSBC، حاکی از آن است که شاخص کیفیت زندگی (HDI) ترکیه در سال 2019، 0.82 بوده است. این یعنی، ترکیه از میان 189 کشور، در رتبه 54 قرار داشته است. همچنین، شاخص امید به زندگی برای ترک‌ها در سال 2020؛ عدد 77.93 را نشان می‌دهد.
به علاوه، این مؤسسه در سال 2021، نظرسنجی جامعی را درباره کیفیت زندگی در ترکیه، به عمل آورده است. یافته‌های این نظرسنجی می‌گویند که در شاخص زندگی در کنار کار، ترکیه در جایگاه هفتم ایستاده است. ضمن اینکه، 62 درصد از مهاجران خارجی مقیم ترکیه گفته‌اند که کیفیت زندگی‌شان در مقایسه با کشور مبدأ، بهبود یافته است. 52 درصد از پاسخگویان نیز بر این باور بودند که زمان بیشتری را برای تمرکز روی سرگرمی، خانواده و شغل خود به دست آورده‌اند.
در بخش دیگری از پیمایش، چنین آمده است:
55 درصد مهاجران خارجی معتقد هستند که راحت‌تر، توانسته‌اند خواسته‌های خود را مانند خانه یا ماشین تأمین کنند. از این جمعیت، همچنین 69 درصد؛ احساس امنیت را دلیل انتخاب ترکیه دانسته‌اند.
در مجموع، مزایای اقامت در ترکیه، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • برخورداری از فضای بین ‌المللی و چند فرهنگی؛
  • مطلوب بودن نسبت بین درآمد و هزینه؛
  • اقتصاد قوی؛
  • جاذبه‌های گردشگری فراوان؛
  • آب و هوای معتدل و خوب؛
  • استانداردهای پزشکی بالا.

صفر تا صد شرایط کار در ترکیه

موقعیت‌ها و فرصت‌های شغلی، یکی از دغدغه‌های اصلی دانشجویانی است که، مهاجرت تحصیلی ترکیه را انتخاب کرده‌اند. کم نیستند دانشجویانی که تحصیل در ترکیه را، روشی برای اخذ اقامت دائم می‌دانند. اگرچه داشتن ویزای تحصیلی به معنای پذیرش تقاضای اقامت شما نیست، اما مرحله مهمی به شمار می‌رود. به شرطی که بتوانید بعد از اتمام درس، چند سالی را در ترکیه کار کنید. از این رو، آشنایی با شرایط کار در ترکیه؛ راهنمای خوبی برایتان خواهد بود.
بر اساس گزارش salaryexplorer.com، نرخ بیکاری ترکیه تا مارس 2022، 11.5 درصد بوده است. همچنین یک فرد به طور متوسط، 7830 لیر درآمد دارد. کمترین رقم درآمدی در ترکیه، 1980 و بیشترین؛ 35 هزار لیر است. بر مبنای گزارش این منبع، پر درآمدترین مشاغل ترکیه عبارت هستند از:

  • پزشکی و جراحی؛
  • وکالت؛
  • مدیر عامل؛
  • دندانپزشک ارنودنسی؛
  • خلبان؛
  • قاضی؛
  • رئیس بانک؛
  • مدیر مالی؛
  • استاد دانشگاه؛
  • مدیر بازاریابی.

موقعیت‌های شغلی برای مهاجرین خارجی در ترکیه

خوشبختانه مهاجرینی که می‌توانند به بیش از یک زبان صحبت کنند، شانس بیشتری برای پیدا کردن کار در ترکیه دارند. معمولاً شرکت‌های بین ‌المللی، از چنین افرادی برای مشاغلی چون مدیریت، بازاریابی، فروش، اطلاعات فنی و مترجمی بهره می‌گیرند. در مجموع؛ فرصت های شغلی مطلوب برای مهاجرین، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • مسئول ارتباط با مشتری؛
  • تدریس زبان‌های خارجی؛
  • پرستار کودک؛
  • ویراستاری و ترجمه؛
  • کارشناس واردات و صادرات.

از سوی دیگر، در مناطق مدیترانه‌ای و دریای اژه، شرکت‌های مسافرتی و هتل‌ها نیز، مشاغل فصلی را ارائه می‌دهند. در نتیجه و بعد از یک دوره آموزشی کوتاه، مهاجران می‌توانند در شغل‌هایی مثل راهنمای تور استخدام شوند.
البته لازم به ذکر است مجوز کار موقت یا حتی دائمی به برخی افراد، تعلق می‌گیرد. متقاضیان دارای اجازه اقامت یا پاسپورت معتبر (60 روزه) و آنهایی که، قرارداد قانونی با کارفرما دارند. برای دریافت مجوز کار، شما باید فرم درخواست را همراه مدارک لازم، به واحد مرتبط در وزارت کار و امنیت اجتماعی ترکیه، تحویل دهید. شما به محض صدور مجوز، اجازه کار دارید. همچنین با ترک کار، این مجوز هم باطل می‌شود.
منبع: expatguideturkey.com

زندگی و تحصیل در ترکیه

بخش عظیمی از مهاجران ترکیه را، دانشجویان تشکیل می‌دهند. دانشجویانی که برای پذیرش در رشته های تحصیلی و مقاطع گوناگون، اقدام می‌کنند. در واقع، مهاجرت تحصیلی ترکیه به دلیل مزایای زیاد آن، طرفداران بیشماری دارد. یکی از این مزایا، هزینه تحصیل در ترکیه است.
مثلاً در مورد رشته پزشکی، شما این امکان را دارید که نوع دانشگاه پزشکی ترکیه را انتخاب کنید. هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه، بین 400 تا 4 هزار لیر است. در دانشگاههای خصوصی، این رقم به 100 هزار لیر هم می‌رسد. به این مزایا باید، اعتبار مدرک تحصیلی و امکان بهره‌مندی از بورسیه را در مقطع کارشناسی، ارشد و دکترا اضافه کنید.

جمع ‌بندی

در این مطلب، پیرامون زندگی و تحصیل در ترکیه، سخن گفتیم. همچنین با کمک آمار و اسناد، شما را با هزینه زندگی و تحصیل در ترکیه، آشنا کردیم. علاوه بر اینها، تصویر کلی و جامعی را از شرایط کار و زندگی در ترکیه، ترسیم کردیم.
از این رو چنانچه قصد ادامه تحصیل را در ترکیه دارید، مؤسسه متروپل تبریز می‌تواند نقطه شروع خوبی برایتان باشد. با شرکت در آزمون‌های آنلاین متروپل، قدم مهمی را در جهت موفقیت در آزمون‌های یوس، تومر و SAR خواهید برداشت. همچنین، مشاوران ما، آماده پاسخگویی به سوالات و ابهامات شما، درباره این آزمون‌ها هستند.